Observ in jurul meu, ca multi oameni se confrunta cu o increrede in sine scazuta.
Am primit multe mesaje de la femei care imi spun ca au problem cu increderea in sine, si ca nu stiu cum sa faca sa scape de gandurile negative si limitatoare pe care le au.
Stiu cat de importanta este increderea in sine, si cat ne influienteaza viata, insa vestea buna este ca, ea se poate educa, si se poate creste.
Sunt foarte multe de spus pentru increderea in sine, asa ca voi face acest articol in 2 parti. Azi pun prima parte, iar daca informatiile va sunt de folos si doriti sa aflati mai multe, voi pune si partea a doua in curand.
Ce este increderea in sine si de unde vine ea?
Increderea in sine, sau stima de sine, cum mai este denumita, este acea impresie pe care o avem despre noi insine, si care ne influienteaza toate experientele din viata noastra.
Ea reflecta ceea ce gandim despre noi si poate fi negativa: “Sunt proasta”, sau pozitiva: “Sunt inteligenta”.
Este lesne de inteles ca o stima de sine pozitiva, ne imbogateste calitatea vietii si ne face sa ne simtim bine si sa ne autoapreciem cu adevarat. Ne da un sentiment de siguranta, de putere, de incredere ca putem obtine orice teluri avem in viata. Avem curajul sa iesim din “zona de confort” si sa experimentam lucruri noi.
Pe de alta parte, cand stima de sine este negativa, adica lipsa increderii de sine, se manifesta prin vulnerabilitate emotionala, tristete, anxietate, sentimente de vinovatie, frustrare si chiar furie.
Acum, poate o sa va intrebati ce anume genereaza increderea in sine, sau lipsa ei?
La baza ei, stau CONVINGERILE NOASTRE, ceea ce credem noi despre noi insine.
Aceste opinii pe care le avem despre noi insine, sunt bazate pe experientele anterioare. Daca acestea au fost, in gerenal pozitive, sunt reflectate in convingerile noastre si in gradul de incredere in sine. Daca experientele anterioare au fost in general negative, ele vor afecta convingerlie noastre si, implicit increderea in sine.
Experientele noastre de viata sunt determinate de mediul in care traim si de oamenii din jurul nostru.
Primii 7 ani de viata ai copilului sunt foarte importanti in formarea lui, iar daca in aceasta perioada el a acumulat pareri negative despre sine, si o incredere de sine scazuta, este foarte probabil ca acestea sa persiste si la maturitate.
Este greu de constientizat si de acceptat faptul ca experientele din copilarie, pot determina gandurile si actiunile pe care le vom aveam mai tarziu, in viata, si implicit, insasi cursul vietii noastre.
Cu siguranta puteti observa in gandurile voastre, multe din acele mesaje cu care ati fost crescute, care vi s-au spus si pe care le-ati vazut des in jurul vostru in copilarie.
Fiind primul copil din familie, primul copil al parintilor mei, primul nepot al ambelor perechi de bunici, am fost rasfatata si iubita, si mi s-a acordat o atentie speciala, in primii ani, pana s-a nascut fratele meu. Am crescut spunandu-mi-se cat sunt de isteata, de nemaipomenta, si normal ca am ajuns sa cred asta despre mine. Mai departe, la scoala, iar mi s-au sustinut aceste pareri de catre invatatoare, ca sunt desteapta, ca am potential, si iar increderea in mine a crescut.
Bineinteles ca am avut si experiente mai putin pozitive, si pe ale caror consecinte le-am vazut mult timp dupa, insa reusind sa le identific si sa devin constienta de ele, mi-a fost mai usor sa lucrez cu ele si sa ma educ pentru a le elimina.
Acum, orice mi s-ar intampla, stiu ca pot face orice si pot rezolva orice situatie in care m-ar pune viata, caci am incredere in mine si stiu ca toata puterea si resursele sunt in mine.
Cum putem creste increderea in sine?
Dupa cum am mai spus, si cu siguranta deja stiti asta, increderea in sine se poate educa. In momentul in care intelegem de unde ne vin convingerile limitatoare si gandurile negative, putem incepe sa le inlocuim cu altele noi, pozitive, care nu ne vor mai sabota, ci ne vor servi sa ne crestem increderea in sine si sa ne imbunatatim calitatea vietii.
Iata 5 PASI prin care putem incepe sa ne CRESTEM INCREDEREA IN SINE:
1. In primul rand, trebuie sa constientizam LIMBAJUL pe care il folosim, si sa ne asiguram ca tot ceea ce spunem si gandim este intotdeuna POZITIV. Cuvintele au putere! Unele exprima faptul ca nu ai control asupra vietii, si altele subliniaza faptul ca tu ai mereu puterea sa alegi. De exemplu: NU POT (exprima lipsa ta de putere) – NU VREAU (exprima alegerea ta de a nu face ceva, ce POTI face oricand VREI).
Alte cuvinte ce trebuiesc inlocuite in vocabularul nostru:
- Viata este grea – Viata este o aventura
- Sper ca (voi reusi) – Stiu ca (voi reusi)
- Este o problema – Este o oportunitate
- Trebuie sa (fac ceva) – Pot sa (fac ceva… DACA vreau; nu trebuie nimic)
- Ce mai fac (intr-o situatie)? – Stiu ca ma descurc
Acestea sunt doar cateva exemple, insa este foarte important sa constientizam ceea ce spunem si sa ne alegem cuvintele cele mai bune.
Preferatele mele, si cele pe care le folosesc cel mai des sunt EU POT ORICE, si MA DESCURC IN ORICE SITUATIE.
2. AFIRMATIILE PERSONALE POZITIVE au un efect benefic asupra felului in care gandim si ne comportam.
“In fiecare zi, ma simt din ce in ce mai bine” este o binecunoscuta afirmatie folosita de doctorul francez Emile Coue, in anul 1920, care lucra cu pacientii bolnavi de cancer. El credea ca mintea si corpul sunt conectate, si ca, daca mintea putea fi influientata sa creada ca in corp se produce vindecarea, acest lucru va deveni realitate. Aceasta afirmatie a avut intr-adevar rezultate remarcabile cu pacientii lui, si acum acest principiu este cunoscut si acceptat pe scara larga.
Ceea ce este important in legatura cu aceste afirmatii, este ca ele trebuie sa fie POZITIVE si LA TIMPUL PREZENT (ca si cum deja ai acel lucru pe care ti-l doresti). Nu spui: “Voi obtine acest lucru”, ci “Obtin acest lucru”.
Pentru a fi eficiente, este nevoie ca aceste afrimatii sa fie repetate constant. Le puteti scrie pe ceva, si sa pastrati acea bucata de hartie in fata voastra, pentru a o putea vedea si citi cat mai des.
Uneori, depinzand de felul afirmatiei, pot exista anumite actiuni pe care va fi necesar sa le faceti, sau sa folositi un factor de motivatie pentru a face lucrurile sa se intample.
Ca exemplu, daca va doriti o masina, va spuneti zilnic “Am masina pe care mi-o doresc” , aveti poza masinii pe care vi-o doriti pe desktop-ul laptopului, iar ca factor de motivatie, puteti cumpara brelogul pe care veti tine cheia de la masina voastra noua.
3. Eliminarea cuvantul INCERC. Sesizati diferenta intre: “Incerc sa fac asta maine” si “Fac asta maine”? Afirmand ceea ce vei face, in loc sa spui ca incerci sa faci acel lucru, reprezinta un mod mai puternic de a iti determina gandurile sa creeze realitatea pe care doresti sa o obtii.
Care este primul lucru pe care avem tendinta sa il facem atunci cand cineva ne spune: “Nu te uita acolo acum”? Parca, fara sa gandim, capul nostru se intoarce exact in directia in care ni se spune sa nu ne uitam. Ati experimentat acest lucru pana acum?
De ce se intampla asta?
Deoarece creierul nostru nu sesizeaza cuvantul NU, pur si simplu il ignora si face exact acele lucruri. De aceea este extreme de important sa vorbim si sa gandim POZITIV. Astfel avem toate sansele sa obtinem ceea ce ne dorim.
4. VIZUALIZAREA este un alt mod excelent de a genera comportamentul pe care dorim sa il avem in orice situatie. Cand vizualizam ne imaginam exact asa cum ne dorim sa fim, sau in posesia lucrurilor pe care ne dorim sa le avem, ceea ce genereaza o experienta reala pentru creier, care ne face sa ne simtim bine, si implicit, ne creste increderea in noi, si nu in ultimul rand, duce la obtinerea acelor lucruri pe care ni le dorim.
5. Un alt mod eficient de a creste increderea in sine, este CELEBRAREA REUSITELOR. Ori de cate ori avem un succes, oricat de mic ar parea el, este important sa il constientizam si sa il sarbatorim, sa ne felicitam pentru ceea ce am obtinut.
Vreau sa te intreb ceva.
Nu-i asa ca, atunci cand faci o gresala, sau ai un esec, te simti foarte rau si ai tendinta sa te invinovatesti si sa iti spui lucruri negative, gen “Ce proasta sunt”, sau “Nu sunt suficient de capabila”? Cam toti facem aceste lucruri in mod constant… Atunci, te intreb, daca atunci cand gresesti, te critici, de ce in schimb, sa nu te lauzi atunci cand ai un succes? Nu asa ar fi normal?
Bucura-te pentru realizarile pe care le ai! Te va face sa te simti bine si sa iti cresti increderea in tine.
Am sa ma opresc aici deocamdata. In partea a 2a a articolului, am pregatit niste exercitii specific si concrete menite sa creasca increderea in sine, insa numai daca vrei acest lucru.
Te rog sa imi lasi un comment si sa imi spui parerea ta despre acest articol si daca consideri ca informatiile oferite te vor ajuta sa iti cresti increderea in tine.
De asemenea, daca ai prietene care crezi ca au nevoie de aceste informatii, da-le un share la articol pentru a beneficia si ele de informatiile oferite.
Cu drag,
Andreea

Descarca gratuit eBook-ul "Schimba-ti gandurile, schimba-ti viata" si incepe drumul de la frica si suferinta, la iubire si fericire
Datele sunt protejate de catre Aweber & Politica de Confidentialitate
Andreea iti multumesc f mult pt acest articol.Ma face sa simt inca odata ca daca vrem sa obtinem ceva in viata trebuie sa ne dorim acel lucru cu toata fiinta noastra,iar el se vsa intampla.am sa-l imprim si am sa-l dau si mamei mele sa il citeasca pt ca ea are f multa nevoie de a se elibera de toate convingerile negative pe care le are(datorita experientelor negative pe care a fost nevoita sa le incerce si datorita persoanelor din jur).Eu deja mi-am notat ideile principale si in fiecare zi le recitesc.Abia astept si continuarea.O zi cat mai buna.
Draga mea, imi pare bine sa aud ca informatiile din acest articol te ajuta sa intelegi mai bine unele lucruri. Sper ca o va ajuta si pe mama ta… Iti urez numai bine, si tinem legatura… te imbratisez cu drag
Imi place foarte mult articolul,deoarece sufar de neincredere in mine si am nevoie de sfaturi pentru a ma vindeca de acest mare defect.Pe unul dintre ele(afimatii prezente si la timpul prezent) am inceput sa-l aplic de cateva zile si chiar vad beneficiile.Multumesc!
Invata tot timpul lucruri noi (poti incepe de la profesia ta de baza si sa studiezi din ce in ce mai mult ramurile adiacente), incearca sa faci ceva singura cu mana ta (un aranjament in casa, o mica sera cu flori, un pluovar tricotat… un mini-joc on-line etc. depinde ce studii ai). Fai pe ceilalti de langa tine curiosi, determina-i si lasa-i sa te caute si sa vina singuri la tine. Fa-te cautate in vreun fel!! O sa capeti multa incredere in tine.
Poti gasi alte persoane cu increderea scazuta si cauta sa ii incurajezi. O sa vezi ca, de fapt, gesturile tale incurajatoare te ajuta si pe tine foarte mult…