Am vorbit in articolul anterior despre ce este increderea in sine, de unde vine ea si cum o putem creste. Daca nu ai citit acest articol, il poti gasi aici: Cum Sa Cresti Increderea In Sine (partea 1)
Azi revin cu partea a doua, si va voi da cateva exercitii de crestere a increderii in sine.
Dupa cum am spus si in articolul anterior, indiferent daca ai sau nu incredere in tine, aceasta se poate educa, nu este ceva cu care ne nastem. O putem creste prin anumite actiuni pe care le facem in mod constient.
Urmatoarele exercitii sunt menite sa ne ajute sa ne crestem increderea in sine:
1. Fii prietenul tau cel mai bun – vorbeste-ti si incurajaza-te asa cum ai face-o cu cel mai bun prieten al tau. Gandeste-te, cum iti incurajezi prietenul cel mai bun sa se simta mai increzator in el insusi… Fa exact acelasi lucru cu tine.
2. Arunca-ti hainele vechi – Pastrezi in sifonier haine pe care nu le-ai mai purtat de ani de zile? Daca da, ce ce? Din cauza amintirilor legate de acele haine? Asta inseamna ca te simti prins in trecut, si nu poti sa mergi inainte. Sau poate ca astepti sa slabesti ca sa poti purta din nou acei blugi stramti care iti veneau acum cativa ani? Poate crezi ca pastrandu-i, vei fi stimulata sa slabesti, insa efectul este chiar contrar. Nu te va ajuta cu nimic sa te simti mai bine, amintindu-ti mereu cat mai ai de slabit. Arunca hainele vechi, sau daruieste-le, si astfel iti scoti din minte amintiri care te tin in trecut.
Si eu am aruncat o gramada de haine vara aceasta… Iar acum, ma pregatesc sa imi fac din nou ordine in sifonier, si sa mai dau din ele…
3. Fa ceea ce trebuie sa faci – multi dintre noi avem o gramada de lucruri pe care dorim sa le facem, dar pe care le tot amanam. Fa o lista cu ce trebuie sa faci. Apoi alege unul dintre lucrurile de pe lista si fa-l! Te vei simti ca ai realizat ceva cu adevarat, si vei fi inspirata sa faci si alte lucruri. Atunci cand stim ca avem lucruri de facut, insa le tot amanam, incepem sa ne pierdem respecutul de sine si implicit increderea in noi scade deoarece incepem sa punem la indoiala abilitatea noastra de a face ceva, orice. De multe ori, se intampla sa consumam mai multa energie gandindu-ne la lucruri pe care vrem sa le facem sip e care nu le facem, si apoi ne simtim rau pentru ca nu le-am facut, decat am consuma daca chiar am face acele lucruri. Asa ca, data viitoare cand te vei mai auzi spunand: “Trebuie sa fac asta, sau astalalta”, pune mana si fa!
4. Elibereaza-ti mintea! – Noi suntem minte, corp si spirit. Uneori suntem atat de ocupati gandindu-ne la tot felul de lucruri si facand tot felul de lucruri, incat nu putem sa ne relaxam cu adevarat. Pentru a ne simti cu adevarat in echilibru, trebuie sa ne conectam cu partea noastra spirituala, iar pentru a face asta, trebuie sa ne eliberam mintea. Cum faci asta? Prin meditatie… Stai confortabil, cu ochii inchisi si incearca sa nu te gandesti la nimic, concentreaza-te pe respiratie. La inceput nu va fi tocmai usor, minte iti va fugi in alte parti, constientizeaza asta si adu-ti iar atentia asupra respiratiei. Pentru cateva minute, nu te gandi la nimic, relaxeaza-te si concentreaza-te asupra respiratiei. Eliberandu-ti mintea pentru cateva minute, te vei simti mai revigorata, si se va crea un echilibru intre minte, corp si spirit. Acesta va duce la o stare de bine si la cresterea stimei de sine. Fa acest exercitiu in mod regulat, daca nu poti o data pe zi, macar o data pe saptamana, si vei vedea ca viata ta se va schimba mult in bine.
5. Asuma-ti un risc! – Uneori ne dorim sa schimbam ceva in viata noastra, insa ne este frica sa facem urmatorul pas, pentru ca pare prea riscant. Daca ne dorim sa schimbam ceva, trebuie sa avem curajul sa cerem ceea ce ne dorim. Schimbarea poate implica si niste posibile riscuri: de a esua, de a fi respinsi, de a se rade de noi, de a nu fi placuti de ceilalti. Intreaba-te daca aceste lucruri chiar conteaza pentru tine. Daca nu iti asumi nici un risc, nu voi avea ocazia sa obtii ceea ce iti doresti, si vei avea o stima de sine scazuta. Riscand, iti vei creste stima de sine.
6. Asociaza-te cu oameni de success – Daca stai printre oameni care nu sunt de succes, vei fi ca ei. Cauta oameni care atins succesul pe care ti-l doresti si tu. Invata de la cei care au obtinut deja ceea ce iti doresti si tu, indiferent de domeniu. Succesul atrage succesul, asa cum negativitatea atrage negativitate. Asociaza-te cu oameni care te inspira sa iti creezi sit u succesul tau, si bineinteles ca iti va creste si stima de sine.
7. Cauta o noua experienta – Cand facem ceva pentru prima oara, experimentam un schimb de energie si invatam ceva noi despre noi insine. Cautand experiente noi, ne incurajaza curiozitatea naturala si interesul. Un spirit aventuros incurajaza creativitatea, ne incanta si ne face sa ne simtim bine cu noi si cu cei din jur.
8. Uita-te in oglinda – uita-te la tine si spune-ti afirmatii pozitive. Spune-ti: “Eu (nume) ma iubesc si ma apreciez”. Poate iti va parea o prostie la inceput si nu vei crede ca aceasta tehnica are vreun rost sau vreun efect. Incearca, mai intai, sa scrii pe o hartie aceste afirmatii, daca nu reusesti sa le spui in oglinda. Dupa ce le vei scrie de cateva ori, iti va parea mai usor sa te uiti in oglinda si sa ti le spui. De ce e asa de important sa le spui in oglinda? Deoarece oglinda misca energiile mult mai repede. Folosind aceasta tehnica, iti vei creste mult mai repede stima de sine.
9. Iarta! – Iertarea creste stima de sine. Probabil te vei intreba, cum vine asta? Iertand pe cineva care ti-a facut ceva, inseamna sa te eliberezi de sentimentele de ura, resentiment fata de acea persoana, inseamna sa te eliberezi. Cum poti sa iti cresti stima de sine, daca tu nu te simti liber? Nu te ajuta cu nimic sa pastrezi sentimente de manie, de ura, fata de cineva… Nu faci decat sa te legi de acea persoana, si sa nu poti sa mergi mai departe. Iarta!
10. Creaza ceva – Cand avem stima de sine scazuta, ne pierdem interesul fata de orice si nimic nu mai pare sa aiba sens sa facem, nu avem energie. Retrezeste-ti interesul si motivatia si foloseste-ti creativitatea pentru a crea ceva noi, oricat de mic ar fi: fa o prajitura si decoreaz-o, pregateste o masa, planteaza niste flori, picteaza ceva… Atunci cand ne incurajam sa facem ceva creativ, interesul nostru in viata creste foarte rapid, ne determina sa ne “punem mintea la contributie” si implicit va creste respectful de sine.
Acestea sunt cateva exercitii menite sa ne ajute sa crestem increderea in sine.
Pe care dintre ele le folosesti deja? Ce efect au avut pana acum?
Stiti si altele pe care ati vrea sa le impartasiti cu noi?
Astept comentatiile voastre sub acest articol. Vreau sa invatam impreuna cum sa ne crestem increderea in sine. Povestile si exemplele personale sunt extreme de importante pentru a ne motiva si a ne inspira. Nu ezitati sa le impartasiti cu noi.
Va multumesc mult!
Cu drag,
Andreea

Descarca gratuit eBook-ul "Schimba-ti gandurile, schimba-ti viata" si incepe drumul de la frica si suferinta, la iubire si fericire
Datele sunt protejate de catre Aweber & Politica de Confidentialitate