Asa cum am promis, azi vin cu partea a doua a materialului despre cum sa ne invingem fricile.
Aici poti gasi partea 1: http://femeieimplinita.com/blog/2013/11/cum-sa-iti-invingi-fricile-partea-1/
In prima parte, am incercat sa definim frica, sa intelegem de unde vine ea si cum putem scapa de ea.
Azi vom incerca sa gasim cateva metode concrete de a invinge frica si de a invata sa nu mai permitem fricii sa ne opreasca din drumul nostru spre implinire.
Metoda 1: Analizeaza-ti frica
- Incepe prin a recunoaste ca ai o frica. Este usor sa ne negam sau sa ne ascundem fricile, intr-o societate care subliniaza atat de mult ideea de a fi puternic si curajos. Insa nu putem vorbi despre curaj, daca nu recunoastem mai intai, ca avem o frica de depasit. Denumeste-ti frica! Constientizeaza de ce anume iti este frica. Scrie-o pe o foaie de hartie pentru a o avea clara in fata ta. Doar confruntandu-ne cu temerile noastre, vom reusi sa le invingem. Daca le ascundem sau le negam, nu vom reusi niciodata sa scapam de ele, si ele vor continua sa ne tina din loc si sa ne controleze si limiteza viata!
- Delimiteaza-ti frica! Incearca sa iti amintesti de unde a aparut frica; isi are radacinile in mediul in care ai crescut in copilarie, sau poate dintr-o experienta negativa. Raspunde-ti la urmatoarele intrebari:
- De cat timp te afecteaza aceasta frica?
- Ce iti declanseaza aceasta frica?
- Cum te afecteaza frica?
- Sursa fricii tale, este intr-adevar periculoasa? Uneori frica este o emotie benefica, care ne protejaza de anumite lucruri care sunt periculoase.
Reusind sa intelegem de unde vine frica, ne va fi mai usor sa o abordam. Intelegand ce anume o declanseaza, sau cum s-a format, ne va ajuta sa vedem ca noi avem puterea de a o controla, si ca nu frica este cea care are putere asupra noastra.
- Imagineaza-ti rezultatul pe care ti-l doresti. Acum ca iti intelegi frica, gandeste-te ce vrei sa schimbi exact! Evident ca scopul este sa iti depasesti frica, insa uneori este folositor sa iti stabilesti teluri mai mici, concrete, care sa te ajute sa ajungi la scopul cel mare – sa iti invingi frica respectiva. De exemplu, daca iti este frica de schimbare, incepe prin a face mici schimbari in viata ta… Poate schimbi drumul catre serviciu, sau in loc sa mergi cu masina, mergi cu metroul timp de o saptamana. Incepand cu pasi mici, iti vei creste increderea in tine si vei putea sa abordezi cu mai mult curaj, frica cea mare.
Metoda 2: Ia controlul asupra fricii tale
- Incepe treptat! De multe ori ne este frica de ceva, deoarece nu cunoastem acel lucru, nu am fost expusi la el prea mult. Probabil stii termenul de “frica de necunoscut”. Daca si tu te confrunti cu aceasta frica, incearca sa te expui la “necunoscut” in doze mici, pana cand il intelegi mai bine si frica incepe sa dispara. Daca, de exemplu, iti este frica de apa, incepe prin a lua ore de innot la piscina, apoi mergi cu prietenii la o piscina mai mare si incearca sa innoti cu ei, iar abia apoi, mergi la mare si incearca sa innoti in ea… Vei vedea ca pe masura ce faci mici pasi, iti va fi din ce in ce mai usor. Astfel, iti vei creste increderea in tine si vei incepe sa vezi ca esti capabila sa te descurci cu orice situatie in care te va pune viata.
- Confruntarea directa! Uneori, cea mai buna metoda de a invinge frica, este sa te confrunti cu ea direct. Mai ales daca este vorba despre o persoana sau o situatie de care iti este frica. Pur si simplu, confruntandu-te cu aceasta situatia sau persoana, vei vedea ca defapt frica este doar in mintea ta, si ca in realitate, nu ai nimic de ce te teme.
Imagineaza-ti scenariul cel mai rau. Care este cel mai rau lucru care se poate intampla daca faci acel lucru? Daca nu iti va afecta viata, sanatatea si te vei simti mai bine fata de tine insati, atunci fa-o!!! Orice altceva s-ar putea intampla, sigur va fi mai bine decat daca nu faci nimic.
- Nu lasa impulsul de moment sa te traga in jos! Cand te confrunti cu esecuri, esti tentata sa decizi sa renunti. Pastreaza-ti determinarea sa perseverezi, chiar si atunci cand pare imposibil sa iti invingi frica. Tine minte urmatoarele:
Nu confunda frica cu soarta. Daca iti este frica de esec, vei fi tentata sa spui ca asta-i viata, nu este soarta ta sa faci un anumit lucru. Adevarul este ca tu ai controlul asupra viitorului tau, tu ai puterea de a determina in ce directie o ia viata ta. Nu mai spera ca lucrurile se vor rezolva de la sine si nu le mai lasa “in mana sortii”. Ia-ti viata in propriile maini!
Nu ii lasa pe altii sa te tina in loc. Invata sa ii recunosti pe acei oameni care iti hranesc fricile si iti spun ca nu poti face una sau alta. Inconjoara-te de oameni care te incurajaza sa iti invingi fricile si sa cresti.
Metoda 3: Schimba felul in care vezi frica
- Transforma-ti frica intr-o sursa de fascinatie! Aceleasi lucruri de care ne temem, ne produc si sentimente de pasiune sau fascinatie. De exemplu, de ce oamenilor le plac sporturile extreme sau filmele de groaza? Incearca sa iti vezi frica intr-o lumina pozitiva, priveste-o ca pe o sursa de energie si constientizeaza ce emotii iti ofera.
Invata cat poti de mult despre sursa fricii tale. De ce este asa puternica? Ce poti invata de la ea?
Incearca sa iti confrunti frica avand noua perspectiva in minte. Te face sa te simti diferit?
- Incepe sa iti vezi teama ca pe o oportunitate. Frica poate fi folosita ca pe o unealta ce ne ajuta sa identificam problemele si sa le rezolvam in mod eficient. Dupa ce trece disconfortul provocat de frica, analizeaz-o mai indeaproape si vezi ce poti invata.
Daca iti este frica de ceva necunoscut, ia-o ca pe un semn ca trebuie sa cunosti mai bine, o persoana sau o situatie.
Daca iti e frica de apa, gandeste-te ce posibilitati ti se vor deschide dupa ce iti vei invinge aceasta frica. Pentru a te motiva sa scapi de aceasta frica, gandeste-te la cat de mult de vei distra innotand cu prietenii, sau iesind cu barca pe apa.
Metoda 4: Ofera-i fricii un loc in inima ta
- Permite-ti sa iti fie frica uneori! Nu putem elimina frica din viata noastra. Ea este o emotie la fel de importanta ca fericirea, sau tristetea. Frica ne invata sa actionam cu incredere si curaj si sa ne construim un caracter puternic. Nu te invinovati daca ai prea multe frici. Frica este o reactie naturala fata de situatiile care ne scapa de sub control. A simti frica, inseamna ca esti o fiinta vie, ca traiesti.
- Celebreaza-ti victoriile! De fiecare data cand faci un mic pas in directia invingerii fricii tale, sarbatoreste victoria purtand un dialog cu tine insati in care sa te feliciti pentru ceea ce ai realizat. Sau poti sa impartasesti cu prietenii victoria avuta. Cand vei vedea ce bine te simti castigand mici victorii asupra fricii tale, vei fi pregatita sa mergi mai departe si vei vedea cum frica va incepe sa dispara.
Sper ca vei gasi folositoare aceste informatii.
Astept comentariile tale cu privire la acest articol.
Cu drag,
Andreea

Descarca gratuit eBook-ul "Schimba-ti gandurile, schimba-ti viata" si incepe drumul de la frica si suferinta, la iubire si fericire
Datele sunt protejate de catre Aweber & Politica de Confidentialitate
Foarte utile sfaturile, Andreea! Confruntarea directa e cea mai buna, dar si cea mai grea metoda de a-ti invinge frica.
Buna! Frica mea a inceput acum 2 luni aproximativ cand am fost la urgente pt ca nu ma simteam bine si medicii de aici, eu locuiesc in Spania, mi’au diagnosticat anxiedad. Apoi a urmat un tratament cu pastile, relaxante care nu ma faceau sa ma simt mai bune. Vazand ca nu progresez, am inceput sa ma panichez, sa ma saturez, umplu de informatie pe internet cu cele mai rele cazuri. Asa a inceput frica mea care imi provoaca acum insomnii, apetit foarte scazut, nervi persistenti, si o stare pot spune de incontrolat, de disparare, nestiind cum pot iesi din ea. Cel mai grave sunt insomniile si faptu ca Nu pot odihni, astfel Nu am pofta de nimic, traiesc cu o frica constanta ca nu voi iesi din situatia asta, adesea o asociez si cu faptul ca am implinit 30 de ani si cu o usoara depresie. Nu stiu ce ar trebui Sa schimb in mintea mea si in atitudinea mea pentru a scapa de asta si pentru a ma simti mai bine.
buna! imi place articolul tau,o sa inncerc sa il adaptez situatiei mele:si anume de vreo jumatate de an ma tot”chinui” sa-mi i-au carnetul de sofer, trec de proba scrisa cu intrbarile si cand ajung la proba cu politistul langa mine parca o iau razna, nustiu cum sa-mi infrang emotiile si sa conduc cu el ca si cu instructorul..peste cateva zile ma duc a cincea oara. Poate imi dai un sfat(instructorul zice ca merg bine…putina atentie…si ar fi bine)