De ce ne este dificil sa comunicam? Cu totii stim, comunicarea defectuoasa este baza problemelor noastre, atat personale, cat si profesionale. Cred ca ar trebui sa privim ce importanta au Ranile Sufletesti in transmiterea si receptarea informatiei. Stim de cele cinci rani, Respingerea, Abandonul, Umilirea, Tradarea si Nedreptatea.
Ei bine, ele contin toate emotiile si credintele toxice care ne guverneaza viata. Acestea nu ne dau voie sa fim noi insine si sunt traite la grade diferite si cu persoane diferite. Un om care nu are frici si limite, poate usor sa fie el insusi si astfel, el poate comunica mult mai bine si usor.
Sa luam exemplul fiecarei rani si sa observam putin ce se intampla cu comunicarea in cazul fiecareia, prin prisma transmitatorului si receptorului.
In cazul activarii ranii Respingerii, noi devenim incoerenti in exprimare. Vocea devine slaba si fara putere, astfel incat interlocutorului ii vine greu, chiar daca va pune mai multe intrebari, sa va inteleaga. Aceasta rana va impiedica sa mai vorbiti. Voua v-ar placea ca ceilalti sa simta ceea ce voi simtiti si traiti. Cand rana Respingerii se activeaza, din rolul de receptor voi nu mai ascultati, chiar daca dati impresia ca sunteti atenti, va puteti panica si mormai ceva, puteti schimba subiectul, daca va simtiti amenintati, nu puteti sa-I priviti pe ceilalti in ochi, va creati scenarii mentale in timp ce ceilalti vorbesc cu voi.
Declansarea ranii Abandonului va face sa va plangeti foarte usor si ii face pe cei din jur sa nu va mai suporte. Cu vocea plangareata, precum a unui copil, tindeti sa deveniti dramatici si sa oferiti multe detalii, ceea ce ii face pe ceilalti sa-si piarda rabdarea. In cazul Abandonului, voi nu-I lasati pe ceilalti sa vorbeasca, preluati discutia, vorbiti despre dramele din viata voastra.
Cand Umilirea se declanseaza voi aveti o voce calma si va adresati ca si cum ati vorbi cu un copil, sunteti calmi cand celalalti va spun ca sunteti enervati sau colerici, pentru ca voi credeti ca ceilalti vor sa devina ceea ce voi vreti sa devina. Cand sunteti receptor Rana Umilirii va face sa le oferiti ajutorul celorlalti inainte de a vi-l cere, nu-I lasati sa vorbeasca despre ceea ce simt si ramaneti obiectivi, aveti obiceiul de a intoarce discutia asupra celorlalti cand ar trebui sa vorbiti despre voi.
Rana Tradarii arata ca nu sunteti precisi in intrebari, deoarece va asteptati ca ceilalti sa inteleaga mult mai repede. Neavand rabdare, transformati o comunicare armonioasa, in una dificila. Treceti repede de la un subiect la altul, vorbiti repede, ridicati tonul, crezand ca astfel va veti putea face intelesi mai repede, dar asta nu se intampla mereu. Doriti sa aveti dreptate cu orice pret. Frica voastra de a avea incredere in ceilalti, va impiedica sa va dezvaluiti. Cand Tradarea, din pozitia receptorului se activeaza, voi nu-I lasati pe ceilalti sa termine, deoarece trageti concluzia inainte, caci credeti ca ati inteles totul, trebuie sa detineti ultimul cuvant si dreptatea. Trebuie sa fiti vedeta discutiei.
In cazul Nedreptatii, tonul vostru este sec si rece. Oferiti detalii inutile, repetati de doua sau trei ori, oferiti detalii fizice, nu comunicati ceea ce simtiti, toate de frica de a nu gresi sau a nu fi inteles gresit. Daca Nedreptatea se activeaza, sunteti atenti sa nu lipseasca nimic din conversatie si daca da, nu pierdeti momentul sa atrageti atentia. Criticati usor si nu sunteti atenti la ceea ce se vorbeste, ci mai mult la ce se intampla in mintea voastra.
Vazand toate aceste exemple, e indicat sa va revizuiti modul de a trasmite si a recepta mesajele, atat in viata personala, cat si cea profesionala si sa observati ce rani se activeaza si faceti bine si comparati, observati.
Cel mai important este sa incepeti sa Ascultati pentru a sti exact ce vor ceilalti sa transmita si sa le oferi confortul psihic si emotional de a se deschide. Daca nu sunteti dispusi, din oricare motiv, sa asculti, este bine sa spuneti care va sunt limitele actuale. De aceea, prima forma de comunicare este Departajarea si anume, sa stii cand sa asculti si cand sa intervii, cu o intrebare sau sfat. Daca cel ce iti vorbeste nu te intreaba nimic, daca propozitia, fraza nu contine semnul intrebarii la final, atunci nu oferiti sfaturi, doar ascultati cu atentie si deschidere.
A doua forma de comunicare este sa ceri Ajutorul Corect. Fie ca vi se cere ajutorul sau doar un sfat este bine sa intrebati de mai multe ori inainte de a raspunde, deoarece de foarte putine ori noi stim sa intrebam corect si precis de prima oara, nici macar nu stim exact care ne sunt doleantele. De cele mai multe ori poate fi o Cerere de Ajutor Ascunsa. O persoana vorbeste despre viata ei intima si ce rau ii este, de exemplu, iar voi imediat ii oferiti sfaturi si intrebari, cand ea doar simtea nevoia sa se planga sau sa vorbeasca. Fiti atenti, deci daca vi se cere intr-adevar ajutorul sau nu.
O alta forma de comunicare, care este si cea mai grea de gestionat, este Indoiala in ceea ce va spun ceilalti. Este inutil sa incercam sa-i convingem pe ceilalti , daca ei se indoiesc, nu cred ceea ce noi transmitem.
Cu cat noi vom invata sa ascultam mai mult si sa diferentiem formele de comunicare, cu atat vom transmite altora ceea ce dorim sa comunicam, sa renuntam la frica, reducand astfel importanta ranilor sufletesti.

Descarca gratuit eBook-ul "Schimba-ti gandurile, schimba-ti viata" si incepe drumul de la frica si suferinta, la iubire si fericire
Datele sunt protejate de catre Aweber & Politica de Confidentialitate
Un articol foarte interesant; l-am descoperit pe http://www.stiri100.ro In cursul vietii toti ne lovim de aceste stadii existentiale…cumva este natural. Important e cum le depasim – daca le depasim. Consecinta finala este depresia.
Uneori gandurile astea sunt devastatoare, si te impiedica sa faci multe lucruri, si este destul de greu sa scapi de ele
Interesant articol.