Ce poate fi mai frumos în viața asta decât să iubești și să fii iubit?!
Iubirea este sentimentul care te face să te simți acasă, atunci când te afli în relație cu persoana potrivită. Iubirea este binele pe care îl împărtășești cu cel de lângă tine, este bucuria și supărarea, și, de ce nu…iubirea înseamnă chiar și facturile pe care le plătești împreună cu celălalt.
Când vorbesc de relații sănătoase îmi vin în minte câteva imagini care circulau pe net, la un moment dat. Cu un “el” și o “ea” care se țineau în brațe privind la televizor. Cu el care gătea pentru amândoi, în timp ce ea spăla vase. Cu ea care citea o carte în brațele lui. Cu el care îi șterge o lacrimă sau cu ea care privea împreună cu el un meci de fotbal. Și multe altele care înseamnă respect reciproc, fidelitate, intimitate, plăcere sexuală, sprijin emoțional, dorința de a fi unul în compania celuilalt, dar în același timp posibilitatea de a fi independent.
Cu alte cuvinte suntem doi, împreună, cu afinități și sentimente, cu program comun, dar în același timp rămânem două ființe independente, care își păstrează individualitatea. Nu două jumătăți ale unei sfere, ci două sfere întregi care au intrat într-o relație pentru a dărui și a primi în același timp.
Pe scurt, asta înseamnă o relație sănătoasă! Din nefericire, relațiile nu sunt mereu sănătoase, iar iubirea nu înseamnă mereu “acasă “. Sub pretextul iubirii, în relațiile nesănătoase apare abuzul, sub orice formă ar fi el. Înseamnă jigniri, șantaj emoțional, înseamnă umilință, certuri, teamă!
Ce înseamnă, de fapt. o relație toxică?
O relație toxică înseamnă tot ce am enumerat mai sus. Și chiar dacă nu vorbim de tot tabloul descris de mine, ci doar de unul sau două elemente, tot relație toxică se numește.
De ce relație toxică? Pentru că este cu adevărat toxică! Îți otrăvește sufletul, îți otrăvește ființa și într-un final, îți îmbolnăvește corpul. Pentru că orice toxină mentală sau emoțională
duce, într-un final, la boală. La care mai adaug și faptul că o relație toxică determină, în timp, chiar și probleme financiare. Cum poate face față cineva la lucru, după o noapte de ceartă, plâns și reproșuri? Câte cazuri nu cunoaștem de oameni care și-au pierdut locurile de muncă pentru că nu puteau face față stresului de acasă?!
O relație devine toxică când cei doi parteneri nu sunt compatibili sau nu mai sunt compatibili după o perioadă de timp. Chiar dacă, la un moment dat, ei s-au înțeles bine, aveau preocupări comune, lucrurile păreau că merg, după o perioadă au început scandalurile. În general, aceste neînțelegeri care generează criza în relații survin la nașterea unui copil, la găsirea unui nou job, la pierderea unui job. Adică, Gigel și Maria, de exemplu s-au înțeles bine vreme de doi ani, dar pe urmă s-au mutat în alt oraș. Maria și-a găsit prietene de cafea si ieșea des în oraș. Gigel a început să fie gelos, iar de aici au început certurile. Au urmat amenințările, Gigel i-a luat banii Mariei ca să nu mai iasă. Maria nu a mai vrut să gătească și a plâns mai multe nopți. Și ea l-a jignit pe Gigel…uite așa, lanțul poate continua la nesfârșit, dar deja vorbim de o relație toxică, iar dacă unul dintre ei nu se trezește la timp și nu pune punct, se poate ajunge la mai rău.
Sunt cazuri în care, partenerii aparent fără probleme participă la transformarea unei relații cu potențial într-o relație toxică. Cu alte cuvinte, cei doi nu sunt compatibili și nu vor reuși să construiască o relație sănătoasă.
În acest tip de relație toxică, cauzele sunt:
- Lipsa de comunicare
- Incapacitatea de a purta o conversație pe teme diverse fără a se ajunged la jigniri sauz la certuri
- Incapacitatea de a stabili și de a respecta limite sănătoase.
O persoană care nu știe sau nu poate să stabilească limite sau una care încalcă și nu poate respecta limitele generează, în egală măsură, o relație toxică, chiar abuzivă. Prima categorie prin faptul că nu poate stabili limite, iar a doua categorie prin faptul că încalcă limitele.
Ce înseamnă a nu putea stabili limite sănătoase?
1.Înseamnă a permite încălcarea intimității ( Eu îți spun că nu îmi place să îmi citești mesajele, dar tu îmi iei telefonul și le citești, însă eu nu reacționez. Tac și permit de fiecare dată ca tu să controlezi telefonul, deși acest lucru mă deranjează).
2. Înseamnă a permite cuiva să fie insistent, mai ales când vine vorba de viața personală. ( Eu spun că nu îmi place să vii la mine la lucru, dar tu faci acest lucru în mod repetat, iar eu nu își atrag atenția, nu iau măsuri).
3.Înseamnă nerespectarea cuvântului dat (deși te-am prins că ți-ai încălcat toate promisiunile, îți permit să mă dezamăgești continuu.)
4.Înseamnă să îl lași pe celălalt să își impună voința în ceea ce te privește, chiar dacă tu nu ești de acord cu acele decizii și ai de suferit de pe urma lor.
Toate aceste încălcări de limite permit mai devreme sau mai târziu dezvoltarea unei relații toxice.
Cum știi dacă te afli într-o relație toxică?
Nu uita ce spun acum! Răspunsul la următoarele întrebări îți poate salva viața! Relațiile toxice stau la baza violenței domestice. Relațiile toxice sunt generatoare de abuzuri, iar granița dintre vorbe/amenințări și fapte este una foarte subțire.
Ca urmare, iată întrebările! Dacă răspunzi negativ la cel puțin două dintre aceste întrebări, ești într-o relație toxică!
- Cum te simți lângă partenerul tău? Liniștit sau anxios? Dacă te simți anxios, e limpede că nu ești în relația potrivită pentru tine.
- După fiecare interacțiune cu el te simți fericită sau epuizată? Dacă te simți epuizată, tristă, fără chef de viață…nu e relația potrivită pentru tine.
- Partenerul tău își asumă responsabilitatea pentru problemele sale sau aruncă mereu vina pe alții? Dacă găsește mereu alți vinovați, te afli în relația potrivită.
- Partenerul este interesat de starea ta de spirit? Te întreabă dacă te simți bine sau nu? Are grijă de tine? Dacă asta se întâmplă rar sau deloc, relația nu e pentru tine!
- Partenerul contribuie la starea de bine? Dacă nu o face, atenție!
- În relația voastră, scoate la iveală părțile bune sau pe cele rele? Dacă te confrunți mai mult cu latura ta negativă în preajma lui, te afli într-o relație toxică.
- Daca l-ai cunoaște acum pentru prima data, ți-ai dori să fie partenerul tău sau ai fugi de el mâncând pământul? La întrebarea aceasta, sunt sigură că veți afla pe loc dacă sunteți sau nu într-o relație toxică.
- În general te critică sau te susține? Dacă te critică mereu, te face să te îndoiești de tine, știi deja că nu mai ai ce căuta într-o asemenea relație!
Relațiile toxice nu fac bine nimănui, mai ales dacă la mijloc sunt și copii. Când ne aflăm într-un asemenea tip de relație, primul pas este conștientizarea, iar următorul este decizia. Decizia de a pleca de acolo, pentru că nu te mai poate aștepta nimic bun într-un asemenea parteneriat. Ba dimpotrivă! Pasul trei, care este important pentru a nu intra din nou în altă relație toxică, este să afli lecția pe care tu trebuie să o înveți din această relație.
Las un citat care poate fi de folos pentru a înțelege de ce rămânem în relații toxice:
“Acceptăm iubirea pe care credem că o merităm”. Stephen Chbosky

Descarca gratuit eBook-ul "Schimba-ti gandurile, schimba-ti viata" si incepe drumul de la frica si suferinta, la iubire si fericire
Datele sunt protejate de catre Aweber & Politica de Confidentialitate